26 November 2016

Bile sis masak:asam pedas tumis&masak asam ikan talang masin

Asalamualaikum semuaaaaa...
Hahaha sis mmg suke update bileeeee gah tengah2 malam cam gini kan?? Hehehe
Hokey itu dah jadi lumrah laa bg sis..
Dikala sis tengah bosan haaaaa....

Hape yang sis masak hari ni??
Haaaa sis masak jeng jeng jeng
*asam pedas tumis inspirasi by cahaya fitrah
*masak asam ikan talang masin...

Itu jee yg sis masak hari niii..
Nak kata simple tu tak laaaa...nak cakap sis dah biase masak pun tak..
Tapii tu laaa yg sis masak hari niiii...

Mak sis bagi cadangan nk masak asam pedas tumis versi mak cahaya,msak asam pun sme taw... Sis mmg ikut resepi mak sis tapi ade lhaaa sis ubah2..

Lebih kurang asam podeh muar laaa tapi ni versi utaqa uall hahahahah... Bole ke cm tu??
Masak asam pun sme taw.. Lupe lak nak cakap asam pedas tumis sis niii pedas lhaaa sikit sbb nk kemerahan tu.. Baru mengancam kannn haaaa...

Ade tak yang nak resepiiii asam pedas tumis yang super simple dimple niii.. Hokey laa sis bg jeee resepinyeeee yeee..
X salah kalau kite share.. Buat apeee nk kedekut ilmu kann.. Sis x suke taw org kedekut ilmu niii...

Resepi asam pedas tumis by cahaya fitrah
Bahan A: kisar
7 sudu cili kering yg dh blend taw
1biji bawang besar
3ulas bawang putih
1inci halia
1batang serai(dihiris halus)
2 inci belacan
1sudu teh jintan manis

Bahan B:tumis
4 biji bawang merah-dimayang halus
3ulas bawang putih -dimayang halus
Sedikit daun kari atau karipulei agak2 dalam ½gengam kot

Bahan C:bahan lain²
1 gengam daun kesum
1tangkai bunga kantan belah 2 atau 4
1biji tomato
1mangkok air asam(taknak pekat sgt nnt masam)
7tangkai bendi
4ekor ikan temenung aka ikan kembung

Cara menyediaknnya:
1.panaskan minyak tunggu minyak panas masukkn bahan B tadi dan kacau hingga bawang td jd warna brown hokey,, kalu x brown x wangi nnt...

2.masukkn bahan A td yg kita kisar tadi tumis hingga naik bau,naik minyak dan cantikkkk jeee.. Mse ni bau tu ya allah kecur liur taw

3.bile dah naik minyak masukkan asam jawa ke dalam periuk tu hokeyyy bole tambah air ikut kuantiti kuah yg korang nak lps tu tunggu kuah mendidih kejap

4. Bile dah mendidih masukkn ikan tadiii dan tunggu lagi mendidih sampai ikn tu mssk.. Sis agak2 dalam 4 minit cmtu..

5.lps tu bole masukkan daun kesum tadi dan perasakan dlu,, garam,gula,dan ajinomoto sbb nk bg seimbngkn rasanya yg wallahweiiii..

6.masukkn tomato,bendi dan biar didih kejap sampai bndi lembut hokeyy.. Mse ni korng rse laaa.. Klu x cukup garam tambah klu kurang aji pun tambah..

7.dah siap ponnnn hokeyyy

Hokey resepi yang kat bawah ni pulak sis nk bg resepi masak asam ikan talang masin yg mmg resepinye diri mak sis hokeyyy..
Simple sedap

Resepi masak asam pn umi

Bahan A:mayang halus
5 ulas bawang merah dimayang nipis
2inci halia,dimayang halus dan nipis
6ulas bawang putih dimayang nipis
6 tangkai cili padi dibelah dua

Bahan B: digoreng
Ikan talang dipotong dadu dibersihkan..
Dan di rendam dgn sedikit garam sbb nk hilangkn rasa terlalu masin..

Bahan C: bahan hiasan
2tangkai cili merah-dihiris menyerong
1 labu bawang besar -dihiris bulat

Cara menyediaknnya:
1. panskn minyak dan gorng ikan talang masin td..lps tu angkat dan ketepikan

2.dgn menggunakan mintak tadi tumis bahan A tadi hingga naik bau,dan warna keemassan mesti taw klu x mesti x wangi

3.masukkn air asam jawaaaa agak2 dlm 1 mangkok taw.. Tp asam jawa tu agak2 la nnt msm sgt pulk kn...

4.bile kuah dah mendidih masukkn ikan tdi dan biarkn dia mendidih kejap..msukkan perasa gula,garam,ajinomoto ikut rasa korang..

5.lps tu korang bole masukkn bahan C tadi dan kcu kejp dan bole dihidang

Hokey lengkap ke dua resepinyee
Sis share resepi mesti sis dah penah try..
Dn mesti yg sis rsse sedap..

Kenape sis x ketuk serai je??
Sbb sis rase serai ketuk ni semak jeee sis blen sekaliii.. Sooo x semak kannn..

Korang bole rase dan cube buat..
Dah xyh jauh2 pegi muar tu sbb nak makan asam pedas tumis tu jee kan.. Ikan ikut korang nak pakai ikan apeee terpulangggg..

Sooo korang mesti kne cube tawwww...
Jgn x cube pulakkk..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan