Asalamualaikum..
Selamat malam u all..
Ase x gantok lagiii niii..tetibe sis cahayaaa belek2 gambaaaaa kat galerii ternampak laak biskut jejari nestum nii sis cahaya buat mse raye hari tu..
Resepi ni sis cahayaaaaa amik kat fb tapi sis olah balik resepi niiii... Sis kurangknn tepung sis lebihkn nestum..
Sis dah try buat dulu mmg terbaikkkk laaa asenyeeee...
Yg ni laaaa paling top.. Hbs awalll...
Mmg sedapp..
Sis x tipuuu tau..
Sbb sis dh cubeee...
Okey soo sis nk kongsiii laa resepinyeeeee...
Bahan-bahan:-
1 ketul butter cup(jename butter cup je)
2 sudu makan minyak sapi(ghee bren)
1 cawan gula aising(sis kurangkn 1/2 cawan je)
3 sudu makan serbuk koko
3 cawan nestum(x payah ramas)
1 cawan tepung gandum(bole lebihkn klu rse adunan lembik sgt
1 sudu besar susu tepong
1 sudu kecil emplex
Untuk golek atas:-
Susu tepung jename every day
Cara menyediaknnya:-
1.butter,minyak sapi,gula aising pukul hingga kembang sis pakai senduk kayu jee..
2.okey bile dah kembang masukkn susu tepong td n then kacau sebati lps tu msukkn emplex td kacau lg sebati
3. Lps tu masukkn nestum dgn serbuk koko kacau sebatiiii.. Bile dh sebati masukkn tepong td.. Agak2 laaa.. Senang kepal jee dh okey.. Klu melekat kat tangan tambahkn sikit jee teponggg..bole kepal n buat bentok tu senang la kan
4.buat bentuk cm sis buat pun xpee.. Ikut kreativiti korang laa kan, lps tu bakar dlm oven sampai masak.. Dlm 20 minit suhu 150 darjah bergantung pd oven masing2..
5. Lps keluarkan dri oven amik biskut td lps tu trus golek dlm susu tepong.. Sis x sukee letak gulee sbb kueh dh manissss dh kan.. Nk melekat lg banyak golek laa lme sikitttt
6.taraaaa dh siap. Bole susun dan dimakan..
Okey sis chayaa dh tunjuk resepi sis cahaya sendri yg dh diolah mengikut selera sis..
Korang bole cubeelaaaaaa mne tahu bole buat jual ke apeee.. Haaa rezeki kan kite xthuuu.. Semoga resepi sis ni manfaat tok korang yeee..
Selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan