20 September 2016

Tat nanas gebu by cahaya fitrah

Asalamualaikum semua..selamat petang sis cahaya ucapkan.. Korang semua dah lunch ke keblom nihh?? Kalu belom cepat2 pegi lunch okeyyyy,,sis cahaya dah makan pun..
Sis cahaya masak dalca daging,lps tu goreng ayam..tu jee rezeki yg ade tok hri niiii..alhamdulillah dah kenyang ponnn...

Okeyyy hari niii sis nk share gan korang tat nanas yg sis paling sukeee makan kalu hari rayee.. Tat nanas ni bukan makan tok raye jee hari biase pon boleeeee makan sbb sis sukeee.. Tart nanas diolah oleh sis cahaya sendiri tau.. Sis olah balik resepi ni sbb sis x suke beli kat luar salah satu faktornyee keras,tengah kueh x masak,manis sangat2..
Dah lame sis cube cari rasepi tart nanas yg gebu gebas tp x jumpeeee.. Sis pun cube laaa cri kat cik googleee sis olahkan balik rasepi niiii..first time sis cube buatt.. Ya Allah terus terpikat.. Dan sampai sekarang sis cube buat...

Rasepi ni ringkas jeee.. Mudah dan senang.. Sis amat pentingkan brand barang sbb sis nk rasa yg sedap dan sis makan puas hatiiii...
Mmg x rugi kalu cubaaa.. Anak2 keeee nenek yg xde gigi pon bole makan sbb lembutttt serta gebuuuu...
Okeyy sekarang sis nk tunjukkan rasepinyeeee..

Bahan-bahan:-
1 cawan butter cup
1/2 cawan minyak sapi
2 sudu besar susu tepong
2 sudu makan tepong kastart
2 sudu makan gula aising
1 biji kuning telor
Tepong gandum secukupnyaaa anggaran sis dalam 3 cawan lebihh sbb sis main taruk jeee..
Esen vanila jika perlu..
Acuan tart nanas

Untuk sapuan atas tart:-
2 biji kuning telor
2 titik pewarna kuningg

Cara menyediakannya:-
1.satukan butter cup,minyak sapi,gula aising pukul sebati sahaja

2. Masukkan kuning telor,esen vanilla,susu tepong,tepong castart pukul hingga sebati shja dgn sendok kayu

3. Masukkan tepong gandum td.. Kacau hingga sebati dan jd adunan dohh.. Klu terlalu lembik sgt tambah kan sikittt lps tu kacau dgn tangan.. Biaaa adunan lembik sikit xpee sbb nnt x sakit tangan nk tekan.. Dan tepong akan kembang sikit jadiii amik tuala lembam ttp mangkok yeee..

3. Masukkan adunan dlm acuan tekan memanjangggg potong atas dan bawah.. Amik jem nanas yg kite beli kat kedai bakeri tu.. Buat bulat2 letak n gulung.. Letak atas dulang dan buat sampai hbs

4.akhir sekali spu telor dgn hati2.. Bakar dlm oven selama 20 minit suhu 160 darjah.. Atau tgk bawah permukaan kuehh klu dh brown bole angkat laaa dan sejukkan

5.tara dh siap

Okeyy senang je kann resepinyeee..sis suke makan ketika masih panas.. Makan dlm keadaan mata tertutup sambil menikmati kesedapan kuey nii..
Wala wehhhh kecur liur dah ni..
Ape2 pun selamat mencubaaa yeee..
Semoga resepi ni manfaat tok korang semuaaaa..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan