27 Jun 2013

ayam masak merah



selamat petang...
dah akan???cek dah makan..
tadi pagi mmg hari bz sgt.... 
masak ayam masak merah..buat ketupat jiran tempah..
pastu tadi alang2 masak ayam masak merah 
terus snap pic nak buat resepi untuk ampa semua..
hahahaha
ok jum2 kita tgk resepi..

bahan-bahan
1 ekor ayam}dibasuh dan di gaul dengan kunyit&garam ikut suka
2 biji bawang besar}dikisar
4 ulas bawang putih}dikisar
3 batang serai}dikisar
2 inci halia}dikisar
7 sudu besar cili boh
1 cawan santan
2 keping asam keping
1 batang kulit kayu manis
1 bunga lawang
5 tangkai bunga cengkih
garam ikut rasa
3sudu gula
2sudu meggi secukup rasa
1helai daun pandan
sedikit daun bawang&daun sup
 bahan2 belum sikisar
 bahan2 yang dah dikisar
cili boh
 santan
ayam yang digaul garam kunyit

cara menyediakannya:
1.goreng ayam hingga setengah masak..
2.panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis,bunga cengkih dan bunga lawang lepas tu masukkan bahan kisar...tumis sehingga naik bau...
3.kemudian masukkan cili boh dan tumis sehingga naik minyak dan masukkan gula,asam keping,daun pandan dan ayam yang dah digoreng...tumis lagi sehingga betul2 naik minyak dan bahan dah sebati dengan ayam..
4.masukkan santan dan biar mereneh kemudian masukkan garam dan meggi secukup rasa,,,
rasa dulu kalu ada yang kurang tambah dulu k...sampai semua bahan2 secukup rasa...
5.bila dah mendidih masukkan daun bawang dan daun sup,,,bila dah masak tutup api..
dan boleh dimakan...

tadaaa...

nie ringkas jea....
daun bawang pown xdak..
tapi mmg sedap..
hahaha jiran i makan 3 pinggan taw...
so boleh la try..
cm biasa
saya masak ikut step by step..
soo insyaallah masakan ampa pown sedap..
selamat mencuba...



Tiada ulasan:

Catat Ulasan