29 Julai 2013

kerabu kerang inspirasi by me

ASALAMUALAIKUM
selamat malam;..
hari nie dah 20 ramadhan..ada lagi 10 hari untuk kita puasa..
minggu depan dah raya kan..
sekejap je rasa pejam celik dah nak raya..
macam mana persiapan raya?
warna apa?
cer cita sikit...

malam-malam nie nak share 1 resepi la untuk pembaca semua..
bagi student yang inginkan masakan ringkas tapi menyelerakan lebih baik cuba yang nieyhh
tak lupa kepada yang alerjic makanan laut macam aku pown boleh
tapi ampa tak boleh letak makanan laut la..
cuba ubah suai resepi dengan menggunakan fish cake ke?fish ball ke? yang dah direbus..
resepi yang aku akan tunjuk nie sebenarnya kerabu yang dah diolah kerang nie untuk my mumy..
untuk nor...nor letak asing la..tak letak pown kerang..
sebabnye saya tak makan la..
just simple untuk berbuka puasa..
mesti korang semua tak tahu kan..
haaa sooo jum la tgk resepi..

kerabu kerang
1 mangkuk taugeh-dicelur
kerang-dicuci,direbus dan di basuh 
1 biji bawang besar-dimayang
4 biji cabai melaka-kisar
3 sudu kerisik
2 sudu jus limau kasturi-boleh kurangkan jika tak suka
1/2 sudu makan gula
1/2 sudu makan meggi secukup rasa
1 sudu teh garam-ikut citarasa..

cara menyedia:
1.campurkan semua bahan
2.gaul rata dan sedia dihidang..

haa simple kan..
sesuai untuk student..
selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan