15 Julai 2013

laksa penang mai!

ASALAMUALAIKUM
selamat petang semua..dah 6 hari dah kita posa kan..
soo dah rancang menu yang nak masak untuk bulan posa nanti?
kalu tak tahu nor ada resepi nak kongsi dengan ampa semua
haaa 
laksa penang mari buatan anak jati penang derrr
sooo meh la tgk...

 bahan-bahan:

*1paket laksa}direndam&direbus
*1kg ikan sardin atau temenung}direbus,dibuang tulang&dikisar
*2 batang serai}dititik
*1 biji bawang besar}dikisar
*1 inci belacan}dikisar
*daun kesom
*4 keping asam keping
*3 sudu cili boh
*1 sudu gula
garam dan ajinomoto ikut rasa

untuk hiasan
*bawang
*nanas
*telur}direbus
*timun

cara menyediakannya,,

1.bawang besar,belacan,cili boh dikisar dan masuk dalam periuk
2.ikan direbus dan asingkan isi dengan tulang..bahagian isi di kisar dahulu..kemudian kisar tulang dan tapis amik airnya sahaja..
3.masukkan kesemua bahan kecuali laksa dan biar mereneh sehingga pekat dan masukkan gula,garam dan ajinomoto..
4. boleh di hidang...

simple je..
kan..
soo selamat mencuba




Tiada ulasan:

Catat Ulasan