17 Julai 2013

sambal tauhu campur


selamat tengah hari semua pembaca blogger aku nie..
terima kasih la di ucapkan..
hehehehe #gila dah aku nie#
haaaaaa sekejap je kan dah seminggu kita menjalani ibadah puasa..
puasa tau jangan tak puasa..

macam mana??buat para ibu,student2 yang duk kat kelas tu
tengah runsing nak mencari resepi untuk berbuka puasa nanti kan2...
kalu ada yang singgah baca nor ucapkan terima kasih..
resepi kali nie tak la susah..
senang sgt2 taw...
main campak-campak je apa yang ada kat dalam peti sejuk...
sooo jom kita tgk resepi..

sambal tauhu campur

bahan-bahan:


1 biji bawang besar}di blander
4 ulas bawang putih*kalu x suka bileh kurangkan}diblender

5-6 sudu cili boh*boleh kurangkan

fish cake/fish ball/isi ketam atau seafood yang ada}digoreng

3 ketul tauhu}digoreng&dipotong
2 keping asam keping
2sudu gula
garam ikut suka
1 sudu meggi secukup rasa

cara memyediakannya...

1.tumis bawang putih,bawang besar yang dah dikisar sehingga naik bau kemudian masukkan cili boh..

2.tumis sehingga betul2 naik minyak kemudian masukkan gula garam dan asam keping(tujuannya supaya cili boh tadi cantik warna dan menyedapkan rasa)tumis lagi selama 2 minit

3.masukkan setengah cawan air dan masukkan fish cake/fish ball/isi ketam dan lain2 dan tauhu..
biar selama 3 minit kemudian masukkan meggi secukup rasa dan biar selama 1 minit

4.boleh di hidang.


garam tu ikut masing2 la okey sbb nor tak berani nak letak anggaran takut plak masin pulak ke kan..
simple je 
kalu resepi asal masuk udang tapi saja nor x mau masukkan sbb nor nie alahan udang
tak boleh makan..
bebola pown ampa boleh masukkan sebarang saja jenis bebola...
ikut citarasa..
mmg ringkas dan mudah..
selamat mencuba dan selamat berpuasa



Tiada ulasan:

Catat Ulasan